Επικοινωνία Πού θα μας βρείτε   Αρχική σελίδα
 
Δραστηριότητες - Ba qua chang
[ 10-01-13 ]
Δραστηριότητες - Ba qua changΤο Πάκουα Τσάνγκ είναι μία από τις διασημότερες εσωτερικές πολεμικές τέχνες με μοναδικές μεθόδους εξάσκησης και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποτελεί μέρος αυτού που στη Δύση ονομάζεται Kung - Fu. Οι αρχές του βασίζονται στο «Ι-Τσινγκ», το «Βιβλίο των Αλλαγών», από όπου προέρχεται και το σύμβολο «Πά κουα», δηλαδή το σύμβολο των οκτώ τριγράμμων. Τα οκτώ τρίγραμμα αντιπροσωπεύουν τον ουρανό, τη γη, το μέταλλο, τη φωτιά, το ξύλο και το νερό και απεικονίζουν την εξέλιξη της φύσης και τις κυκλικές της αλλαγές.

Οι τεχνικές του Πάκουα Τσανκγ χαρακτηρίζονται από την κίνηση σε κύκλο και τις αλλαγές της παλάμης. Το σώμα κινείται χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους τρόπους βαδίσματος, το Τσανκγ Νι μπο, το Κάου Μπο και το Πάι Μπο, με στροφή του σώματος από τη μέση και πάνω προς το κέντρο, καθώς η προσοχή εστιάζεται σε ένα φανταστικό αντίπαλο, νοητά στο κέντρο του κύκλου. Η κίνηση είναι γρήγορη, ρευστή και απαλή. Τα χέρια και η μέση συστρέφονται με αρμονικές και ελαστικές κινήσεις, ενώ τα πόδια ασκούνται με το χαρακτηριστικό βάδισμα, τους ελιγμούς και την χαμηλή στάση. Το Πάκουα ενσωματώνει στις τεχνικές του το πνεύμα και τις κινήσεις τριών ζώων, τη διείσδυση του Δράκου, τη συστροφή του Πίθηκου και την ανατροπή του Αετού. Ενώ κινείται στον κύκλο, ο ασκούμενος πρέπει να βαδίζει σα να περπατάει μέσα σε λάσπη με τα πέλματα να αρπάζουν ελαφρά το έδαφος, να συστρέφει τα χέρια του και να αλλάζει κατεύθυνση με απίστευτη ευκολία και ευελιξία. Οι ώμοι και τα πέλματα καμπυλώνουν, αποκτώντας το σχήμα της αψίδας. Η πλάτη, το στήθος και η παλάμη είναι κυκλικά. Ο νους, τα μάτια και οι παλάμες σε διαρκή εγρήγορση προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Πάκουα επομένως καλλιεργεί το συντονισμό νου και σώματος και την ευλυγισία, αλλά και αυξάνει τη δύναμη και την μαχητική ικανότητα του ασκούμενου.

Είναι μια εσωτερική τέχνη που απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και σωματικής διάπλασης, τονώνει όλο το σώμα και ευεργετεί όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού εξασφαλίζοντας με την τακτική άσκηση υγεία και δύναμη. Παράλληλα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα μάχης, καθώς ο ασκούμενος χρησιμοποιεί το τσι και τον συνδυασμό βημάτων και τεχνικών παλάμης για επιβληθεί στον αντίπαλο του.

α) Ο ειδικός τρόπος βηματισμού που μοιάζει σαν γλίστρημα στο χιόνι.

β) Η ανάλυση των 8 τριγράμμων σε φιλοσοφικό επίπεδο, και η σχέση με το αρχαίο σύγγραμμα του I. Ching απ’ όπου προκύπτουν τα 64 εξάγραμμα 8Χ8.

γ) Ο βηματισμός στο αρχαίο οκτάπλευρο που λέγεται βηματισμός σε κύκλο, και ο κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε 8 βήματα.

δ) Οι 8 βασικές παλάμες και οι αλλαγές

ε) Οι 8 μεγάλες παλάμες και οι αλλαγές

ζ) Φόρμες Ba-qua